ízi reader

">

Friss topikok

Tranzakciós illeték - miért most?

2013.06.17. 22:51 the truth I prefer

A tranzakciós illeték és a távközlési adó emeléséről, annak valószínűsíthető negatív gazdasági hatásairól már ma is sokat olvashattunk, például itt.

De miért és miért most jelentette be a kormány, amikor úgy tűnik, hogy legalábbis a számok alapján erre nem lett volna szükség?

Vegyük sorba a politikai és pszichológiai okokat:

  1. A túlzott deficit eljárás alól való kikerülés sikere legitimáló hatású. Az intézkedésre most nincs szükség, de használható érv, hogy biztosak akarunk lenni abban, hogy nem kerülünk vissza a "szégyenpadra". Ráadásul könnyen lehet, hogy tényleg csak a jelenlegi ismereteink alapján (lásd a 4. pontot) nincs szükség rá. Ami biztos: annyi ideig tematizálta ezzel a témával a kormány a közbeszédet (lássuk be, ügyesen csinálta! a valódi jelentősége jóval kisebb annál, mint amennyi szó esett róla), hogy beivódottsága miatt most is használható.
  2. Az árvízi védekezés sikere. Ilyenkor megbocsátóbb az ember, "hiszen megvédtek minket".
  3. Jön a nyári uborkaszezon és a tomboló hőség. Nyáron az ellenzék és a média is nyaral, nehezebb lesz hosszan a felszínen tartani a témát.
  4. Elérkeztünk a legfontosabb ponthoz. Ami rögtön kettő. A tanári életpálya model nem bevezetése véres kardként lenne körbehordozható, erre többször volt határozott ígéret (igaz, mostanában már mindenki nagyon óvatosan fogalmazott, kétszer megrágva minden szót ami a témával kapcsolatos) és többször is elhalasztásra került. A tanári karral összerúgni a port pedig választások előtt nem ildomos az álmoskönyvek szerint. Amennyiben bevezetik, akkor pedig jöhet a "Megígértünk és bevezettük! Kicsit ugyan késlekedtünk vele, de hát válságot kellett kezelni." kommunikáció. És tulajdonképpel joggal. (By the way, simán átmenne nyílegyenesen kimondva az a kommunikáció, hogy a tanároknak jár a béremelés, és arra beszedjük a pénzt. Mert hogy jár, arról széles a társadalmi egyetértés.)

+1: Orbán tenyere már régóta viszket egy demográfiai program indítása miatt. Szeretne ő lenni az, aki alatt elkezdenek szülni a magyar anyák. De úgy igazán. A KDNP ebben partner lesz, ma Balog már el is szólta magát "Az emberierőforrás-miniszter szerint a családok gyermekvállalását ösztönző radikális kormányzati intézkedésekre lenne szükség. Balog Zoltán az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén arról beszélt, hogy hamarosan a kormány elé kerülhet egy ezt célzó demográfiai intézkedéscsomag". Kormányülésen nyilván szóba jött, hogy milyen kiadás fedezeteként miatt van szükség az újabb megszorításra intézkedésre. Fecsegni pedig vonzó, Andor erről tudna mesélni.

Van egyébként pozitív hatás is, kettőt leírok: a készpénzfelvételt olyan brutális adó sújtja (0,6%), hogy egészen biztosan el fog tolódni a bankkártyás vásárlások felé a felhasználás. Az pedig stratégiai célja az MNB-nek, hogy a készpénzhasználat túlsúlyát letörje, hogy ez miért lenne jó, arról egy jó elemzés itt. A bankkártyás fizetést ráadásul nem lehet számla nélkül megúszni, annak nyoma van, így az ÁFA bevétel is megérkezik, fehéredik a gazdaság.

Szólj hozzá!

Címkék: demográfia életpálya tranzakciós adó

A bejegyzés trackback címe:

https://izireader.blog.hu/api/trackback/id/tr345366344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása